Kezdőlapra

 

H Í R A R C H Í V U M

 

2011. december 2. Tegnaptól megtekinthető Múzeumunk Betleheme
Elkészült a már évek óta hagyományosan természetes anyagokból készült múzeumi Betlehem. A bibliai jelentet az idei évben ismét csuhéfigurákból, mohából, erdei termésekből készítettük el.
Az udvarban álló karácsonyfáink díszeit pedig a korábbi években meghirdetett karácsonyfa díszítő pályázatra készítették soproni és Sopron környéki óvodások és általános iskolások, szüleik és pedagógusaik segítségével.
A Múzeum valamennyi látogatójának ünnepi díszbe öltöztetett udvarunkkal szeretnénk kellemes karácsonyi ünnepeket, és sikerekben, örömökben gazdag új esztendőt kívánni!

2011. október 17. Fába írt történelem - családi nap a Múzeumok Őszi Fesztiválja és az Európai Erdők hete alkalmából
A Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően az Erdészeti Múzeum első alkalommal kapcsolódhatott be a már hatodik alkalommal megrendezésre került "Múzeumok Őszi Fesztiválja" programsorozatba.
A program célja az volt, hogy a családi napra látogatóknak különleges, nem mindennapi élményt nyújtsunk olyan programjainkkal, amelyben kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják az ismeretszerzés és -bővítés lehetőségét.
A rendhagyó, meghosszabbított nyitva tartás mellett számos érdekes programmal vártuk a hozzánk látogatókat.
Programjaink között "Fába írt történelem" címmel rendhagyó kiállításon mutattuk be többek között az egykori selmecbányai Akadémia diákjai által készített, a Párizsi Világkiállításon 1900-ban arany minősítést nyert fűrészmalom modellt, a szintén selmeci diákok által készített, a Világkiállítás grand prix díját elnyerő dombortérképet, és számos erdészettörténeti relikviát, dokumentumot.
"Az erdő polihisztorai: az erdészek" címmel délelőtt 10 órakor múzeumpedagógiai foglalkozásra vártuk a családokat. Ez a délelőtt lehetőséget nyújtott arra is, hogy ízelítőt nyújtsunk a Múzeumban folyó pedagógiai munkáról. A foglalkozás során a résztvevők bepillantást nyerhettek a tanév során megvalósuló erdő- és múzeumpedagógiai órák, témanapok tevékenységeibe, játékaiba.
Délután vetítettképes előadás keretében a különböző erdőkben tehettek képzeletbeli kirándulást az érdeklődők.
Interaktív családi élménypályánk állomáspontjai a program teljes időtartama alatt várták a játszani, játékosan tanulni vágyó csapatokat és családokat. Kézműves sarkunkban szintén folyamatosan készültek a fából készült nyakláncok, medálok, karkötők és kulcstartók.
Nagy örömünkre szolgál, hogy az NKA támogatásának köszönhetően erre a napra elkészültek azok a 2012-es naptárak is, amelyek a tavasszal meghirdetett "Ha fa volnék, ilyen lennék" című rajzpályázat díjazott alkotásainak felhasználásával készült.
Képgaléria


2011. október 11. Erdők hete - 2011. október 10-16.
A 2011-es évet az ENSZ az "erdők nemzetközi évének" nyilvánította, így ebben az évben nemzetközi viszonylatban is a figyelem középpontjába kerültek az erdők és a fenntartható erdőgazdálkodás témakörei.
Az Erdészeti Múzeum idei évi tevékenységében ismét nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a különböző korcsoportoknak szervezett erdő- és múzeumpedagógiai programjainkkal elősegítsük az ismeretbővítést, és felhívjuk a figyelmet az erdők globális környezetei problémák megoldásában betöltött szerepére, társadalmi hasznosságára és az erdésztársadalom munkájára, érthetővé és érzékelhetővé tegyük mindazokat a folyamatokat, melyek az erdők jelenlegi helyzetével és jövőjével kapcsolatosak.

A tegnapi nappal megkezdődött Erdők hete programsorozat elemei között hétköznapokon óvodáknak és általános iskolai osztályoknak szervezünk különböző erdő- és múzeumpedagógiai programokat. A hét fő attrakciója azonban a hétvégén, szombaton (2011. október 15-én) megrendezésre kerülő "Fába írt történelem" családi múzeumpedagógiai program lesz, mellyel múzeumunk egyúttal első ízben csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Képgaléria

2011. szeptember 5. Kitaposott ösvényeken és új utakon - lezárult a TÁMOP pályázat
Az Erdészeti Múzeum évek óta szervez erdő- és környezetkultúra programokat. Az elmúlt 15 hónapban az e témakörben szervezett 248 rendezvényen a "Múzeum Mindenkinek" program kapcsán, egy nyertes TÁMOP pályázatnak köszönhetően ingyenesen vehettek részt az érdeklődők. Az augusztus 31-én zárult TÁMOP-3.2.8/10/B-2010-0016 kódszámú projekt költségvetése közel 20 millió forint volt. A pályázatnak köszönhetően számos programelem (pl. a szabadegyetemi előadássorozatok) újként jelent meg a Múzeum programkínálatában.
Úgy gondoljuk, hogy a program elérte célját: A projektbe bekapcsolódók pozitív visszajelzései, a pedagógusok által iskolában is mérhető ismeretgyarapodás szakmánkról, a múzeumunk iránti érdeklődés növekedése fontos visszajelzése munkáknak. A projekt záró rendezvényén a résztvevő iskolák, pedagógusok jelezték igényüket a folytatásra.

2011. augusztus 6. Csepke és Balabán csodaországa
A Múzeum augusztus elejétől újra tárt kapukkal várja a látogatókat. A megszokott egyetemtörténeti kiállítás és a vadásztrófeák mellett a nyár utolsó heteiben közös játszásra invitáljuk a családokat.
Nyárvégi kiállításunkban az elmúlt 15 hónap során, a Múzeum TÁMOP pályázatának köszönhetően lebonyolításra került mintegy 250 program "kedvenceit" gyűjtöttük össze, és rendeztük el tematikusan. A kiállításban az erdei iskolai foglalkozások, múzeumi órák, múzeumi napok, családi napok és nyári táborok kapcsán készített és használt játékokat, oktatási segédanyagokat tekinthetik meg, és próbálhatják ki a látogatók. Mindezek bemutatásához - csakúgy, mint a gyakorlati foglalkozások során - a mesék, legendák és néphagyományok világát hívtuk segítségül.
A kiállítás várhatóan szeptember végéig lesz megtekinthető.

2011. július 29. Kompetenciafejlesztő nyári táborok
A nyári időszakban sem állt meg az élet a zöld kapuk mögött. Az elmúlt két hónapban a nyári táboroké volt a főszerep. Az általános iskolás korosztálynak 5 alkalommal, a középiskolásoknak három alkalommal hirdettünk ötnapos bentlakásos táborokat különböző témakörökben. Az idősebb korosztály hazánk egy-egy tájegységével, annak természeti és kultúrtörténeti értékeivel, az ottani erdészetek munkájával ismerkedhetett meg, míg a kisebbek számára a tanyasi élet, a kézművesség, a honfoglalás és a vadgazdálkodás témaköreit felölelő kompetenciafejlesztő táborokat szerveztünk.
Galériák:    Kézműves tábor       Élet a tanyán       Vadgazdálkodási tábor

2011. június 21. Múzeumok éjszakája, immáron negyedszer
A múzeum 4 éve csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz. Június 18-án így ismét meghosszabbított nyitva tartással vártuk látogatóinkat.
Programjaink elsősorban a gyerekes családokat célozták meg, így délutántól a kisgyermekkel érkezőknek kedveskedtünk Zoli bohóc zenés lufi show-jával, a bátrabbaknak arcfestéssel.
Késő délutántól éjszakába nyúlóan szerveztünk a családoknak kézműves foglalkozást.
A levéllenyomat készítésben a család minden tagja korosztálytól függetlenül részt vehetett és az így készült kendőket, táskákat emlékként haza is vihették a résztvevők.
Szintén nagy sikerrel és érdeklődéssel fogadták minden korosztályban a hagyományos kézi szedést és a magas nyomtatást bemutató nyomdatechnikát. Ennek a technikának az alkalmazásával még egyedibbé tehették az este folyamán készített alkotásaikat. A szedővas és az ólombetűk segítségével névre szóló feliratok készülhettek, valamint Neil Gaiman egy könyvírásról szóló gondolatát is merített papírra nyomtathatták a vállalkozó szellemű látogatók.
A programjainkon a hideg idő ellenére több százan vettek részt, az éjszakának a hirtelen, nagy erejű vihar vetett véget, de a vélemények és visszajelzések alapján a rendezvényt sikeresnek ítéltük meg.
Képgaléria

2011. április 28. Húsvéti kézművesség
Az ünnepre készülődve két alkalommal is e témakörben hirdettünk műhelyfoglalkozást, hogy segítsünk az ünnepi készülődésben, ötletet adjunk a természetes anyagok felhasználását illetően, illetve régi, népi technikákat elevenítsünk fel.
Mindkét műhelyfoglalkozást a múzeum egyik nagy kiállítótermében tartottuk, amit erre az alkalomra húsvéti dekorációval láttunk el. A paravánokon régi fényképek segítségével a húsvéthoz kötődő népszokásokat mutattuk be, tablót készítettünk a különböző tájegységeken használatos tojásírási motívumokból, csavart fűz ágakból tojásfát készítettünk.
A húsvéti műhelyfoglalkozások első elemeként a húsvéti dekoráció elemeként is használható dísztárgyakat, tojástartót és természetes anyagokból nyuszikat készítettünk. A második alkotó délutánon az ünnep egyik legfontosabb szimbóluma, a termékenységet jelképező tojás került a középpontba. Kétféle technikával díszítettünk tojást; a piros hímes tojások mellett berzselt tojások is kerültek a kosarakba.
Képgaléria

2011. április 15. Ha fa volnék, ilyen lennék - rajzpályázat, nemcsak gyermekeknek
A Pro Kultúra Nonprofit Kht. és a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdészeti Múzeuma az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából rajzpályázatot hirdetett. A rajzpályázatra bármilyen technikával készített, A/3-as méretű alkotással lehet nevezni. A pályaműveket a két szervező intézmény bármelyikében le lehet adni.
Zsűrizést követően kategóriánként az első három helyezett díjazásban részesül. Valamennyi alkotásból kiállítás nyílik a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, a Madarak és Fák napján, május 10-én.

2011. február 27. Zárt kapuk mögött
Néhány hónapra bezárta kapuit a Múzeum. A múzeum nyertes TIOP pályázatának köszönhetően várhatóan jövő év elején nyílik meg az "Nemzeti kincsünk: az erdő" interaktív kiállítás, melynek felújítási munkálatai a napokban kezdődnek.
A felújítás során a Múzeum eddig csak raktározási céllal használt terei megújulnak, új funkciót is kapnak. A kétszintes teremben a kiállítás, a pincehelyiségben pedig egy ehhez kapcsolódó oktatóterem kerül kialakításra.
A felújítás a Múzeum által szervezett rendezvényeket nem érinti.

2011. február 10. Fa a népi építészetben régen és ma - folytatódik a szabadegyetemi előadássorozat
Tegnapi előadással folytatódott TÁMOP pályázatunk keretében megvalósuló szabadegyetemi előaadássorozatunk.
Az idei évben még 7 alkalommal hangzanak el érdekes előadások a fáról, mint környezetbarát nyersanyagról, felhasználási lehetőségeinek sokféleségéről, az építészetben való megjelenési formáiról, beépítésének változásairól, a belőle készült tárgyakról, eszközökről.  

2010. december 23. Otthonra találtak a karácsonyfák
Karácsony előtti utolsó munkanapon az elmúlt két hétben az udvarunkat díszítő karácsonyfák elajándékozásával ért véget a Múzeum adventi programsorozata.
Az Erzsébet kórház gyermekosztályán, a Balfi utcai szociális otthonban, illetve az Idősek Klubjában, a Pedagógus Nyugdíjas Otthonban, a Templom utcai Bencés idősek otthonában, valamint a Magyar utcai nappali melegedőben leltek új otthonra azok a feldíszített fenyőfák, amelyeket a Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvánnyal közösen meghirdetett az "Erdők hetétől a Madarak és Fák napjáig" elnevezésű vetélkedősorozatunk keretében természetes alapanyagokból készült díszekkel ékesítettek az általános iskolás negyedik és ötödikesekből álló csapatok. A fenyőfákat a TAEG Zrt. Bocsátotta rendelkezésünkre.
A szívvel-lélekkel, lelkesedéssel készített karácsonyfákat nagy szeretettel fogadták mind a kis betegek, mind az otthonok lakói, akik szeretteiktől távol kényszerültek tölteni az év legszebb ünnepét.  Képgaléria

2010. december 20.
A hétvégén ért véget az a kézműves sorozat, melynek keretében négy alkalommal barkácsolásra gyűlhettek össze az ügyes kezű kreatív családok. Adventi koszorúk, tobozból és termésekből ajtódíszek, csuhéangyalok, raffia és csuhé karácsonyfadíszek, márvány mintás papírok, valamint kézzel mártott karácsonyi gyertyák készültek a családi alkotó délutánokon.  Képgaléria

2010. december 13.
Az elmúlt hétvégén, pénteken és szombaton az adventi készülődés jegyében Kézműves vásár és forgatag költözött az Esterházy-Palotába. A múzeum kapui délelőtt 10-től este 7-ig próbálták becsalogatni a belvárosban sétálókat.
Szőttesek, kerámiák, bőrtárgyak, kézzel festett fa használati és dísztárgyak, tartósítószer nélkül készült szörpök és lekvárok, vadászékszerek és vadászfestmények, asztaldíszek, koszorúk és további míves portékák várták az érdeklődőket.
Zoli bohóc és a titokzatos pöttyös bőrönd vidám műsorral és lufihajtogatással várta nemcsak a legkisebbeket. A Sopron-Lővér kürtösök a múzeum udvar akusztikáját próbálgatva vértelen vadászatra invitálták a jelenlévőket.
A műhelyfoglalkozások során csuhé- és raffiafigurák készültek, valamint két napon keresztül a papírmárványozással is megismerkedhettek mindazok, akik szívesen próbálnak ki különböző kézműves technikákat. Képgaléria

2010. december 5. Betlehem avató
Advent második vasárnapján Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora avatta fel ünnepi beszédével az immár évek óta hagyományosan természetes anyagokból készülő Betlehemünket. Németh Ferenc nyugdíjas erdész-fafaragó szobraiból álló jelenetet népes gyermekseregtől övezve Kálmán Imre plébános áldotta meg. Képgaléria

2010. november 25. Készülnek az adventi koszorúk
Október végén a Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány és az Erdészeti Múzeum által indított "Erdők Hetétől - Madarak és Fák Napjáig" elnevezésű többfordulós környezetkultúra vetélkedősorozat keretében a tegnapi délután során szebbnél-szebb adventi koszorúkat készítettek a résztvevő gyerekek. Munkájuk során a természetes anyagok felhasználására igyekeztünk ösztönözni a csapatokat. Az elkészült munkákból az adventi időszak alatt kiállítást rendezünk a múzeum udvarán. Képgaléria


November 23. Bonsai Akadémia és bonsai történet
Bonsai Akadémia és bonsai történetNovember 18-20. között az Erdészeti Múzeum Bonsai Akadémiának és vásárnak adott otthont. A három napos rendezvényt a Bonsai Club Kaposvár-ral közösen szerveztük. A csütörtök délutáni "Törpefák világa" kiállítás megnyitása után "Az erdőkiélés népi formái - erdő és mitológia" című szabadegyetemi előadássorozatunk nyitó előadására került sor, a "Bonsai története" címmel. Előadóink a kaposvári Bonsai Club elnöke, Hirth János és felesége voltak. A pénteki és szombati Bonsai Akadémia előadásai során szó volt a bonsai gondozásról, stílusokról, metszésről, átültetésről, alakításról, drótozásról.

A rendezvény nem titkolt célja volt, hogy felmérjük az érdeklődést, a lehetőségeket egy soproni bonsai klub alapítását illetően.

Fűrészmalmok - Fa a népi építészetben
2010. november 18. Fűrészmalmok - Fa a népi építészetben
Szabadegyetemi előadássorozatuk második előadója Pauló Tamás, a budapesti Kozma Lajos Faipari Technikum tanára volt, aki "12 év a székelyföldi fűrészmalom programban" címmel tartott előadást tegnap este.


2010. november 5. Útjára indult az első szabadegyetemi előadássorozat
Kéziszerszámok - Fa a népi építészetbenTegnap este elkezdődött "A fa a népi építészetben régen és ma" című szabadegyetemi előadássorozatunk, melynek első előadását Szemerey Tamás, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézetének főmunkatársa tartotta Kéziszerszámok címmel. Az előadássorozat TÁMOP projekt keretében valósul meg.
2010. október 27. Madárijesztők a Néprajzi Múzeum kertjében
Szeptember végén az Erdészeti Múzeum és a ProgramPont Kft. Madárijesztő készítő pályázatot hirdetett óvodai csoportok és általános iskolai osztályok részére. 11 soproni óvodából és általános iskolából érkeztek a pályaművek, melyeket természetes anyagokból, szalmából, vagy raffiából készítettek szorgos gyermek-kezek, de lehet látni kinőtt kabátokkal, cipőkkel, kesztyűkkel díszített madárijesztőket is. A készítők mindannyian díjazásban részesültek, valamennyi gyermekcsoport "élmény-ajándékot" kapott. Az alkotások november 9-ig láthatók a Deák tér végén álló Néprajzi Múzeum kertjében. Képgaléria


2010. október 15-17. Akadémisták Selmecen, ötödször
Selmecbánya az idén ragyogó jó idővel és gyönyörű őszi színekkel várta az októberi rendezvény részt vevőit. A három napos rendezvényen több mint 160-an vettek részt, egykori és jelenlegi diákok egyaránt. A szombat délelőtti vetélkedőt és pipaversenyt követően, délután a selmecbányai Óvár könyvtárában Selmecbánya város polgármestere nyitotta meg a Központi Levéltár és az Erdészeti Múzeum közös poszterkiállítását, amely az akadémiai oktatás selmeci helyszíneit mutatja be. Az este szalamanderrel, koszorúzással, majd az ezt követő szakestéllyel ért véget.  Képgaléria


2010. október 8. Elismerés a kiemelkedő népművészeti munkáért
A "Hövej és Kalotaszeg" c. kiállítás két alkotója, Hettinger Ernőné, a Pedagógusok Művelődési Háza Népi Díszítő Alkotó Körének vezetője és Kovácsné Pócza Ágnes az Alkotó Kör tagja a népművészet területén végzett kimagasló munkájáért a megnyitó alkalmából múzeumunkban vehette át Abdai Géza alpolgármestertől a Polgármesteri Hivatal és Sopron városának elismerő oklevelét. Mindkét alkotónak szívből gratulálunk, és további csodaszép munkákat, szép sikereket kívánunk! Képgaléria


2010. szeptember 12. Cincérek, farontó bogarak az innoLignumon
Szeptember 9. és 11. között immár harmadik alkalommal került megrendezésre Sopronban az innoLignum Sopron elnevezésű Erdészeti és Faipari Szakvásár. Rendezvényen az Erdészeti Múzeum is önálló standdal képviseltette magát. Csütörtöktől szombatig trófea bemutatóval vártuk a látogatókat. Szombaton pedig a játékos gyermekprogram keretében a cincérek világával igyekezetünk megismertetni a standunkat felkereső gyermekeket és szüleiket. Képgaléria


2010. szeptember 6. Új interaktív oktatóbázis épül "Nemzeti kincsünk az erdő" címmel
Új Magyarország Fejlesztési TervSzeptember 1-jén indult az a TIOP projekt, melynek keretében 2011 év végéig egy interaktív foglalkoztató térrel, valamint egy új oktatóteremmel bővül a Múzeum. Mindkét helyiséget eddig raktározási céllal használt terek felújításával alakítjuk ki.
Továbbá beszerzésre kerülnek múzeumpedagógiai programok lebonyolításához szükséges berendezések és eszközök is. A létrehozandó foglalkoztató tér és interaktív kiállítás célja az, hogy elősegítse az ismeretbővítést, és felhívja a figyelmet az erdők globális környezetei problémák megoldásában betöltött szerepére, társadalmi hasznosságára és az erdésztársadalom munkájára, érthetővé és érzékelhetővé tegye mindazokat a folyamatokat, melyek az erdők jelenlegi helyzetével és jövőjével kapcsolatosak. Mindezek bemutatása korszerű informatikai technika alkalmazásával és informatikai pontok létrehozása mellett történik.
A beruházás az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


2010. augusztus 17. Komplex erdő- és környezetkultúra program
Új Magyarország Fejlesztési TervAugusztus elején nagy örömmel vettük kézbe az Oktatási és Kulturális Minisztérium levelét, melyben tavasszal beadott TÁMOP pályázatunk Támogató okirata lapult. A nyertes pályázatnak köszönhetően 2011. augusztusának végéig számos iskolai oktatáshoz kötődő és iskolán kívüli szabadidős program valósulhat az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával. Múzeumi órák, múzeumi napok, tematikus foglalkozások, családi napok, szabadegyetemi előadássorozatok és kézműves foglalkozások várják majd az érdeklődőket, melyekről folyamatos tájékoztatást adunk honlapunkon.


2010. június 21. Múzeumok éjszakája az Erdészeti Múzeumban
Június 19-én, szombaton már negyedik alkalommal csatlakoztunk az Oktatási és Kulturális Minisztérium rendezvénysorozatához. Idei évi programunkkal egybe esett szokásos Rax-túránk, melyet minden évben a Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvánnyal közösen szervezünk. Idei évi célpontunk az 1804 m magasan található Karl-Ludig Haus, valamint a mellette található kis hegyi kápolna voltak. Képgaléria

Az ausztriai hegyi túrát követően este hét órától vártuk az éjszakai múzeumlátogatókat udvarunkon. Az idei évi programjaink között gyermek- és felnőtt programok egyaránt szerepeltek. Rendhagyó tárlatvezetéseink alkalmával a selmeci hagyományokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők, valamint elkészült az újonnan érkezett afrikai és európai vad trófeákat bemutató kiállításunk is. Az udvaron először a Kórus Spontánusz nyilvános próbájába hallgathattak bele az érdeklődők, a múzeumkertben az Égzengők együttes, majd pedig a faiparos hallgatókból álló FaRock Band koncertezett. A gyerekeket erőt és ügyességet próbára tevő fajátékokkal vártuk. Képgaléria


2010. június 19. Természetismereti napközis tábor az Erdészeti Múzeumban
Alig csöngettek ki utoljára az iskolából, az Erdészeti Múzeum udvara máris gyerekzsivajtól volt hangos. Már hagyományosnak tekinthető az az egyhetes természetismereti napközis tábor, amellyel a nyári szünet első hetében várjuk az általános iskolás gyermekeket. Amikor az időjárás is kegyes volt a csapathoz, a soproni erdőkben töltöttük az időt, ahol a gyerekek az erdei iskolai foglalkozásokhoz hasonló kirándulások alkalmával ismerhették meg a bennünket körülvevő természeti környezetet, az erdők és vizes élőhelyek növény- és állatvilágát, a különböző erdei termékeket és felhasználhatóságukat. Délutánonként is a természeté, a természetes anyagoké volt a főszerep. Különböző kézműves technikák segítségével ékszereket - medálokat, nyakláncokat, karkötőket - készítettünk, levél lenyomattal kendőt festettünk. Az utolsó délelőttön (június 19.) pedig agyagból készültek tapasztott és hurkaedények, apró szobrok.

A nyári tábor fényképei megtekinthetők Galériánkban.


2010. június 15. Európai és afrikai trófeák a Múzeumban
Európai és afrikai trófeák a MúzeumbanAz elmúlt hetekben közel 400 darab trófea - köztük számos afrikai vad trófeája - érkezett a múzeumba, melyet az elkövetkezendő hónapokban további, mintegy 2000 darab követ majd. Az elefántagyarakat, oroszlán és leopárd bőröket, bivaly és zergepreparátumokat, krokodil állkapcsot legelőször a Múzeumok éjszakáján láthatja a közönség egy olyan ideiglenes kiállítás keretében, amely - elképzeléseink szerint - a teljes gyűjtemény megérkezéséig megtekinthető marad.

Copyright © 2010 - 2013
Erdészeti Múzeum Sopron